Potraviny pro výkonný mozek. Můžete si zdravou stravou zlepšit duševní schopnosti?

Redakce doporučuje

Souvislost mezi stravou a fyzickým zdravím již považujeme za samozřejmost.

Přibývá také důkazy o tom, že vhodné potraviny dokážou zlepšit funkce mozku.

Výzkumy o výživě naznačují, že lepší kognitivní výkon dosáhnete dostatečným příjmem zeleniny, bobulovin, prospěšných tuků a pomoci by mohly i kvašené potraviny.

Můžete se přejíst k výkonnějšímu mozku?

Jak souvisí strava a duševní výkon?

Rostoucí míra obezity přinutila vědců zamyslet se nad jejími důsledky.

Část odborníků nasměrovala svůj výzkum mimo obvyklého rámce kardiovaskulárních chorob, cukrovky či zvýšeného rizika některých druhů rakovin.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Středomořská dieta: Co byste měli jíst a jak vypadá modelový jídelníček
Čtěte
Rozhodli se zkoumat, nakolik může složení jídelníčku ovlivňovat kromě obvodu pasu i fungování lidského mozku.

Dlouhodobé studie ukazují, že obezita souvisí s mírnými poruchami některých kognitivních funkcí včetně krátkodobé paměti, pozornosti a schopnosti rozhodovat se.

Zhoršenou krátkodobou paměť vědci zaznamenali konkrétně u lidí, kteří měli nadměrný příjem cukrů a tuku.

Lepší kondici mozku a zachovanejšie kognitivní schopnosti ve vyšším věku se naopak podařilo spojit se středomořskou dietou – populárním vzorcem stravování, který se již notoricky spojuje s pevným zdravím.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Ze světa pověr a mýtů aneb přinášejí opály smůlu?

S opálem se pojí řada mýtů a legend. Například ve středověku po něm bytostně toužily dámy pyšnící se blond...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img