Dilema při škrtání cukru: překáží mléko v kávě či některé druhy ovoce?

Redakce doporučuje

Ať už pro nadbytečné kilogramy, nebo obavy z cukrovky, snižování cukru ve stavu je překvapivě obtížný úkol. Přidaný cukr se ukrývá i v potravinách, které na první pohled působí zdravě.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Prázdné kalorie a nadměrný apetit. Proč se přibírá iz alkoholu?
Čtěte
Potravinářské společnosti hledají nové a nové způsoby, jak mohou potraviny osladit a stále je označovat za zdravé. Stačí, když si všimnete přírodní sirupy, které přibyly do nabídky a objevují se i ve složení širokého spektra potravin.

Přidaný cukr přitom není problém “západu”, Spojených států nebo Británie. V celkové spotřebě cukru a výrobků z něj figuruje Slovensko na prvních příčkách v rámci zemí OECD. Ročně sní každý obyvatel v průměru téměř 50 kilogramů cukru.

Jde o extrémně velké množství a vaše tělo určitě ocení, pokud se zbytečného cukru začnete i jen postupně zbavovat. V osobní cestě k zdravější (a méně oslazené) budoucnosti vám však mohou stát mnohé drobné dilemata.

  1. Proč přidaný cukr škodí zdraví více než přírodní cukr, který se hojně vyskytuje například v čerstvém ovoci?

Přírodní cukr se v ovoci vyskytuje spolu s dalšími složkami a živinami, které zpomalují jeho cestu v organismu. Naopak cukr, který se přidává do nápojů a průmyslově zpracovaných potravin, se vstřebává nárazově a proto zatěžuje játra.

Vláknina v čerstvém ovoci zpomalí vstřebávání cukru (fruktózy), a protože cukr pomaleji proniká do krevního oběhu, játra získá více času na jeho zpracování.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Plzáka kanibala našli v polských Tatrách. U nás o něm nevedou záznamy

Jeho leopardí vzor a dlouhé tělo fascinují turisty. No jeden z největších šneků bez ulity ve skutečnosti ohrožuje tatranskou...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img