Pyrenejské ledovce se za poslední desetiletí zmenšily o jednu pětinu

Redakce doporučuje

MADRID. Povrch ledovců v Pyrenejích na severovýchodě Španělska se za poslední desetiletí zmenšil o jednu pětinu. Vyplývá to z výsledků studie, kterou provedli španělští a francouzští vědci, informovala agentura AP a deník El periodicitě de Catalunya.

Experti v období let 2011-2020 analyzovali změny v oblasti plochy a tloušťky 17 z 24 pyrenejských ledovců. Průběžné výsledky studie byly zveřejněny v časopise Geophysical Research Letters.

Plocha ledovců se ve sledovaném období zmenšila o 23,2 procenta a jejich tloušťka se zmenšila v průměru o 6,3 metru. Mezi nejvíce postižené patří ledovce Aneto v aragonské provincii Huesca, a ledovce Taillon a Ossoue na španělsko-francouzských hranicích. Ledovec Ossoue ztratil až 25,7 procenta své plochy.

Vědci za jednu z příčin úbytku ledovců označili změnu klimatu. Studie podle jejich vyjádření může pomoci předpovědět, co se může stát s ledovci v dalších evropských pohořích.

„To, co zde můžeme pozorovat, je varování před tím, co se může stát v jiných pohořích jako například v Alpách,“ řekl Jesus Revuelta, jeden z autorů studie. Ztráta hmoty ledovců podle další z autorek může mít následky i na biologickou rozmanitost (biodiverzitu) Pyrenejí.

Pyreneje se nacházejí na severovýchodě Španělska na hranicích s Francií. Pohoří má délku téměř 500 kilometrů.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Zvyšte viditelnost svého podnikání online

V dnešní době je pro každého podnikatele klíčové mít silnou online přítomnost, aby byl viditelný pro potenciální zákazníky. Jedním...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img